Contact

Ingrid Vreijsen

Pastoor Gillisstraat 145A

5121 CD Rijen

06 -34 78 65 34

info@ingridvreijsen.nl

Let's get social
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
Legal Stuff

© 2019-2020 Ingrid Vreijsen. Webdesign: Ingrid Vreijsen | Fotografie: Marleen Fotografeert

Zoeken

Tips voor het sluiten van een Barterdeal.De Barterdeal, het ruilen van diensten is op dit moment populair. Ik zie veel oproepen voorbij komen waarbij mensen hun dienst aanbieden in ruil voor de dienst van iemand anders. Slim zou je denken, toch betwijfel ik of je winst haalt uit een barterdeal.

Het klinkt allemaal heel erg leuk om je diensten tegen elkaar te ruilen en daarbij je portemonnee dicht te houden. Echter is het wel zo’n voordeel om niet te betalen voor andermans diensten? En levert het jou uiteindelijk echt iets op, of blijf je balend achter met een opdracht die eigenlijk niet in je straatje past?


Duidelijke afspraken

Bij een barterdeal is er vaak alleen een mondelinge afspreek. Waarbij je samen doorspreekt wat ieder gaat leveren, in welke vorm en wanneer. De algemene voorwaarden blijven bij deze deals vaak ook achterwege. Toch is het verstandig gemaakte afspraken rondom de deal op papier te zetten. Zo voorkom je misverstanden en gedoe achteraf. Je hoeft hiervoor geen ellenlang document op te stellen. Een mail, of pdf, met akkoord van beide partijen is hiervoor voldoende. Leg je afspraken zo gedetailleerd mogelijk vast. Beter save than sorry!


Wettelijke btw regels rondom ruilen van diensten.

Als jij als ondernemer btw-plichtig bent verwacht de Belastingdienst dat je bij een barterdeal wel btw berekent. Een factuur versturen is dus verplicht. Ondanks dat je geen geld ontvangt, ben je verplicht de btw over de waarde van het ontvangen goed of dienst berekenen. Ai, verplicht inderdaad. Je verstuurt je ruilpartner een factuur met daarop de waarde van de deal in geld en rekent daarover btw. Als het goed is komen de facturen van ontvangen en leveren op hetzelfde bedrag uit, anders is je deal niet gelijkwaardig. Hierdoor heb je in je boekhouding een uitgaande factuur en in een inkomende factuur van de deal. Deze facturen kun je in je boekhouding tegen elkaar wegboeken. Vraag je boekhouder bij twijfel over je boekingen om hulp, zodat je barterdeals ook goed in je administratie verwerkt.


Lever kwaliteit, ook al krijg je niet betaald

Een dienstenruil dien je exact hetzelfde te verwerken als een betaalde opdracht va een willekeurige klant. Niet afraffelen, vol focus en met dezelfde precisie als anders. Ik heb het idee dat er nogal eens makkelijk gedacht wordt over barterdeals. Niet op de laatste plaats omdat sommige mensen altijd net wat beter willen worden van de deal en liever niet geven maar nemen. Gevoelsmatig voelt een barterdeal ook anders, omdat je dit niet terug ziet op je bankrekening. Je focus kan daarom makkelijk verslappen op een deal. Onthoud dat ook een barterdeal slechte reclame kan opleveren. Ook al krijg je niet betaald, je naam kan lelijk beschadigd raken als jij een deal afraffelt. Geen goed product of dienst afleveren is nooit reclame voor je bedrijf, het maakt daarbij niet uit hoe de deal tot stand gekomen is.


Waarom ik (bijna) geen barterdeals sluit.

Persoonlijk ben ik geen fan van barterdeals. In het verleden heb ik wel enkele deals gesloten, maar tegenwoordig stem ik bijna nooit meer in met een barterdeal. De reden daarvoor is eigenlijk vrij simpel, ik vind geld een beter ruilmiddel als mijn diensten. Als ik mijn diensten ruil voor geld kan ik dit zelf ruilen voor wat ik maar wil. Een etentje, nieuwe kleren of een investering in mijn bedrijf. Onderhandelen met geld als ruilmiddel gaat in mijn ogen ook beter dan proberen dezelfde waarde in een dienstenruil te creëren. En als laatste, niet geheel onbelangrijk, geeft geld mij de vrijheid om samen te werken met wie ik zelf wil. En dat vind ik nu net het fijne van ondernemen, de vrijheid.