Contact

Ingrid Vreijsen

Pastoor Gillisstraat 145A

5121 CD Rijen

06 -34 78 65 34

info@ingridvreijsen.nl

Let's get social
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
Legal Stuff

© 2019-2020 Ingrid Vreijsen. Webdesign: Ingrid Vreijsen | Fotografie: Marleen Fotografeert

Zoeken

Ben jij ook een typische thuiswerk moeder?

Thuiswerk moeder, ik heb er gelijk beeld bij. Een onverzorgde vrouw, in joggingpak op de bank. Haar haren wat vettig langs haar gezicht, en haar make-up ligt te verstoffen ergens in een la. Ze zit op de bank met haar laptop op schoot, tussen het speelgoed van de kinderen, en probeert ze uit alle macht haar mailbox leeg te krijgen. Heb je er beeld bij? Best cliché hè? Haha.


Ik moet er altijd om lachen als mensen denken dat ik er zo bij zit. Want ja, ik ben óók zo’n thuiswerk moeder. Oké, ik moet toegeven, het speelgoed vliegt je hier wel om de oren. En ja, ik zit er regelmatig middenin. Dat is alleen wel omdat ik op mijn werkdagen weiger om het speelgoed op te ruimen. Als ik namelijk niet werk, maar opruim, is mijn werk niet af. En dan heb ik een probleem met mijn opdrachtgevers. Laat dat nu precies het punt zijn waar de schoen wel eens wringt. Want hoeveel mensen snappen nu werkelijk dat ik niet zo op de bank zit?




Mijn werk heeft prioriteit.

Het valt me soms echt wel eens tegen hoe er gereageerd wordt als ik zeg dat ik op donderdag niet kan afspreken omdat ik dan werk. Ik kan mijn werk toch gewoon verschuiven? Dat is het voordeel van eigen baas zijn wordt vaak gezegd. Klopt, ik ben echt elke dag dankbaar dat ik flexibel ben in mijn uren. Ziekenhuis bezoek, studiedag of schoolreisje, ik kan er aardig omheen plannen. Maar mijn werk heeft wel prioriteit, omdat ik mijn rekeningen moet betalen en ons gezin niet kan leven van lucht. Op zijn Hollands gezet, er moeten knaken verdient worden. Zomaar verschuiven is er dus niet bij.


Ik vraag me wel eens af waar die gedachte vandaan komt. In loondienst kun je toch ook niet zomaar een andere dag naar je werk gaan omdat je dat beter uitkomt? Ik heb dit wel eens voorgesteld aan een vriendin. Werd me niet in dank afgenomen kan ik je zeggen.

Toch blijf ik de gedachtes en oordelen fascinerend vinden. Hoe zou mijn leven eruit zou zien als alle (voor) oordelen over thuis werken waar zouden zijn? Zou ik gelukkig zijn, alle dagen mijn mijn badjas op de bank? Maar vooral, zouden mijn kinderen nog te eten hebben als ik mijn tijd verdoe met netflix, koffie drinken en in bad liggen?


Hoe zichtbaar is jouw onderneming?

De realiteit is echter dat veel ondernemende moeders heel wat uren meer draaien als moeders met een loondienstbaan. De gemiddelde zzp vrouw gaat fors over de 40 uur per week werken heen. En helaas krijg je als zzp'er niet al je overuren uitgekeerd aan het einde van de maand. Natuurlijk zijn er bankhangende netflixers bij die doen alsof ze het druk hebben. Maar het gros is kei en kei hard aan het werk voor hun eigen toekomst, gezin en brood op de plank. Alleen is dat voor de buitenwereld niet zo snel zichtbaar. Zodra je auto voor je deur staat ben je namelijk thuis. En thuis roept voor veel mensen nu eenmaal de vergelijking op met vrij zijn. Ik denk dat dit ook te maken heeft met het feit dat veel vrouwelijke ondernemers zichzelf klein houden. Hun eigen succes weglachen, en hun bedrijf niet aan de grote klok willen hangen. Misschien is het een idee jezelf in 2020 eens volop zichtbaar te gaan maken? De wereld kennis te laten met wat jij werkelijk aan het doen bent thuis.


Want niet alleen je omgeving weet dan precies wat je doet. Ook al je toekomstige klanten kun je wakkerschudden. Dus hop! Huispak uit, netflix af en gaan! En als je hulp nodig hebt? Ik ben slechts een mailtje of belletje van je vandaan.